ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ήδη από το 1981 σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Αποτελεί ημέρα υπενθύμισης της πολυεπίπεδης κακοποίησης που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και της ανάγκης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά μέσο όρο 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού. Ο βιασμός και οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι πιο συχνές κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν πάνω από το 90% των θυμάτων βιασμού και πάνω από το 80% των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων.

Εκτός από τη σωματική και λεκτική κακοποίηση, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση και στις πιο «αθόρυβες» και δυσδιάκριτες μορφές βίας, όπως είναι η ψυχολογική βία και η συναισθηματική χειραγώγηση, αλλά και η κυβερνοβία, η οποία είναι εξίσου διαδεδομένη και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα στον κυβερνοχώρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την ανάρτηση προσβλητικών ή εχθρικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τη δυσφήμηση και τον εξευτελισμό, την εκδικητική πορνογραφία και την αποστολή ανεπιθύμητου σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση.

Παρά το γεγονός ότι αποτελούν κομμάτι του δημόσιου διαλόγου, πράγμα στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά το κίνημα #MeToo, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών ούτε εκλείπουν ούτε έχουν μειωθεί. Μάλιστα, στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί, από το 2021, 69 γυναικοκτονίες, που αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η βία κατά των γυναικών, είτε οράτη είτε όχι, συμβαίνει.
Πολλές φορές δίπλα μας.
Υψώνουμε τη φωνή μας και προστατεύουμε τα θύματά της.
Η βία κατά των γυναικών αφορά όλες και όλους μας.

Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως δύο κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγος παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

2625360512, 2625960513 & 2625360505.