ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες  ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση, γυναικών, επειδή είναι γυναίκες». Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ,  κατά μέσο όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται  καθημερινά από το σύντροφο τους ή κάποιον συγγενή.

Επίσης η Γενική Γραμματεία Ισότητας παραθέτει στοιχεία ιδιαίτερα απογοητευτικά  που συγκλονίζουν αφού:

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

40% έως 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή   σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται   ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Στη χώρα μας πρόσφατα  συγκλόνισε το πανελλήνιο η οικογενειακή τραγωδία στη Μάνη, όπου ο σύζυγος δολοφόνησε τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια της κόρης του, γεγονός που  αναδεικνύει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης που υφίστανται δεκάδες γυναίκες και στη χώρα μας.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας έχει επιταθεί κατά την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κας Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία  δήλωσε ότι: «Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Η εξάλειψή του φαινομένου αυτού  μας αφορά όλες και όλους. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, η κοινωνία ώστε να πάψει να ανέχεται την άσκηση βίας εναντίον των γυναικών και βέβαια να λειτουργήσει εναντίον των δραστών, όπως και εναντίον του σεξισμού και της περιφρόνησης των γυναικών.

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας.

Το δίκτυο διαθέτει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr