ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Δήλωση Δημάρχου Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλου για τις φονικές πυρκαγιές του 2007

Δήλωση Δημάρχου Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλου για τις φονικές πυρκαγιές του 2007

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος με αφορμή το γεγονός της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, με δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτή τη θλιβερή ημέρα: «Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Όλοι αισθανόμαστε θλίψη για τους συνανθρώπους μας που βρήκαν τραγικό θάνατο την ημέρα εκείνη που σημάδεψε τη ζωή όλων μας και συμπάσχουμε στον πόνο των δικών τους ανθρώπων. 37 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, οικίες και 400 χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, ο Δήμος Ζαχάρως αντιμετωπίζει ακόμα τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της βιβλικής καταστροφής. Ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί δραματικά με τους νέους μας να φεύγουν γιατί δε βρίσκουν διεξόδους για επαγγελματική αποκατάσταση και η ανάπτυξη προχωρά με αργούς ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής προχώρησε στη σύνταξη ενός μνημονίου συνεργασίας με την τότε δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου. Το μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα εγκατάστασης μόνιμων καντινών, τουριστικών περιπτέρων, και αθλητικών εγκαταστάσεων σε έκταση περίπου 10 χιλιομέτρων κάτι που θα συνέβαλε στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου. Όμως το μνημόνιο ατόνησε και δεν υλοποιήθηκε. Στη θέση του το 2018 επιβλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για την προστασία της φύσης που σταθερά μας οδηγεί στην υπανάπτυξη. 

Η 24η Αυγούστου είναι Ημέρα Μνήμης και Πένθους για το Δήμο Ζαχάρως. Οφείλει όμως να αποτελεί και ημέρα υπενθύμισης του χρέους που έχει η πολιτεία να στηρίξει εμπράκτως το Δήμο μας που μέχρι τώρα μόνο με τις δικές του δυνάμεις προσπαθεί να ανακάμψει.