Λύση για τα αδέσποτα με δημιουργία καταφυγίου

Λύση για τα αδέσποτα με δημιουργία καταφυγίου

Λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που έχουν κατακλύσει τους δρόμους σε πολλούς δήμους της Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας, αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα στα δικά του γεωγραφικά όρια ο δήμος Ζαχάρως που κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την ύπαρξη αδέσποτων στους δρόμους του και να τα φιλοξενεί σε συγκεκριμένο μέρος περιθάλποντάς τα.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιτρέψει την εγκατάσταση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δημόσιες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, με το δήμο Ζαχάρως να είναι από τους πρώτους δήμους που πέτυχε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή, καταθέτοντας την πρότασή του και λαμβάνοντας την έγκριση των αρμόδιων φορέων.

Στόχος των ανθρώπων της δημοτικής αρχής είναι να σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα και να υπάρξει ένα στοπ στον πολλαπλασιασμό τους, στόχος που θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατασκευή του καταφυγίου που θα τα περιθάλπει και θα προσφέρει πλήρη έλεγχο του αριθμού τους.

Το καταφύγιο

Η απόφαση έγκρισης για την επιχορήγηση του Δήμου φέρει την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Για την υλοποίηση της έναρξης του έργου αναμένεται η πίστωση του ποσού από το Υπουργείο Εσωτερικών, που ανέρχεται συνολικά στις 372.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. 24 %.

Η ίδρυση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς που θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης, προβλέπεται να γίνει σε έκταση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαχάρως στην Τοπική Κοινότητα Ξηροχωρίου, σε γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 10.208,34 τ.μ., ιδιοκτησίας του δήμου. Η δυναμικότητα του καταφυγίου θα είναι 48 θέσεων και θα έχει ένα κτίριο διοικήσεως στο οποίο θα υπάρχουν γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφών και υλικού, αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας της τροφής των ζώων μετά των σχετικών σκευών και ειδών εστιάσεων των ζώων και πλυντηρίου αυτών, αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων, ιατρείο (αίθουσα εξετάσεων και επεμβάσεων μικρών ζώων), αίθουσα αναμονής ασθενών ζώων, λεβητοστάσιο-αποθήκη και χώρο αναμονής, καθώς και ενδιαιτήματα 48 ζώων στα οποία θα υπάρχουν ατομικές αίθουσες διαμονής φιλοξενούμενων ζώων με τις ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ωφέλιμου χώρου ανά ζώο: 2*2*2m, ατομικά προαύλια άσκησης σκύλων με ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις ωφέλιμου χώρου ανά ζώο: 2*2*2m, χώρους υγιεινής προσωπικού.

Το κτίριο θα είναι ελαφράς κατασκευής, από πάνελ, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα εναρμονισμένο με αυτό.

Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στα αδέσποτα

Για τη σημασία του έργου αυτού μίλησε ο δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας Κώστας Αλεξανδρόπουλος, που τόνισε πως η δημιουργία του καταφυγίου τούς προσφέρει ορθολογικότερη διαχείριση της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα. Ο συντονισμός εύρεσης οικοπέδου, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και η επιτυχής διεκδίκηση των 370.000 ευρώ που είναι απαραίτητα για να γίνει σωστά η εγκατάσταση, αποτελούν τα στοιχεία που όπως υπογράμμισε θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στα αδέσποτα. Τέλος, σημείωσε πως θα μπορέσει με την ανέγερση της συγκεκριμένης εγκατάστασης να σταματήσει ένα πρόβλημα που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια και θα βοηθήσει ώστε να αποκτηθεί μια καλύτερη στάση και αντιμετώπιση απέναντι στα τετράποδα.

«Υπερκεράσαμε τις όποιες δυσκολίες»

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε και η αρμόδια αντιδήμαρχος Δήμητρα Σκαλτσά, που δήλωσε τα εξής: «Στις υποχρεώσεις των Δήμων περιλαμβάνεται και η περισυλλογή και εν γένει η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο Δήμο και ως υπεύθυνη, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων μου, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων προσπάθησα να διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Συστήσαμε πενταμελή επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προβήκαμε σε στειρώσεις, ήρθαμε σε επαφή με τη φιλοζωική αλλά και τους πολλούς φιλόζωους του δήμου. Κάναμε και κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για τους τετράποδους φίλους μας.

Δυστυχώς δε βρήκαμε -για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε – την υποδομή για την φιλοξενία των ζώων, στις συνθήκες που αρμόζουν και αξίζουν στα ζώα. Από την πρώτη στιγμή, αμετάθετο στόχο μας αποτέλεσε η εύρεση χώρου για τη δημιουργία καταφυγίου, ώστε να μπορέσουμε να ενταχτούμε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Δεν ήταν εύκολο αλλά με επιμονή καταφέραμε να υπερκεράσουμε τις όποιες δυσκολίες, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την αίσια για το Δήμο μας έκβαση, της έγκρισης της αίτησής μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και της χρηματοδότησης του Δήμου με το συνολικό ποσό των 372.000 ευρώ. Κατόπιν τούτου και σύμφωνα με τα δεδομένα της πρόσκλησης, ο Δήμος Ζαχάρως κατά το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια υλοποίησης της παραπάνω χρηματοδότησης, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών».