ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

MHNYMA ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

MHNYMA ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έχει καταγραφεί, ως ημέρα – σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια, είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19, γιατί οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και με αυταπάρνηση κάνουν τα πάντα για να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες για όλους και για τη γυναίκα ακόμη περισσότερο.  Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον 510 εκατομμύρια γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής γυναικείας απασχόλησης.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η πανδημία και τα διαδοχικά lockdown έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ως «σκιώδη πανδημία», καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά αυξάνονται κατά 15 εκατομμύρια (ή κατά 20%) για κάθε 3 μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με εκατομμύρια γυναίκες να «παγιδεύονται» στο σπίτι.

Η γυναίκα έχει πλέον καταξιωθεί στη σύγχρονη κοινωνία. Δημιουργεί οικογένεια, είναι μητέρα, εργάζεται και διακρίνεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας στον πολιτειακό-πολιτικό και επαγγελματικό στίβο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη συμμετοχή. Ωστόσο, η πολλαπλότητα των ρόλων της την καθιστούν ακόμη ευάλωτη σε αρνητικές συγκυρίες,  όπως αυτή της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα ώστε να μιλάμε για ουσιαστική ισότητα.

Η ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί ένα σύνολο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ισότητα πράξη. Πολιτικών που εστιάζουν στο δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία, στην κατάληψη θέσεων ευθύνης, στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής. Γιατί τελικά η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα ωφελεί όλη την κοινωνία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Δήμητρα Σκαλτσά, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ζαχάρως