Οικοσύστημα Καϊάφα – Κυπαρισσιακός Κόλπος και βιώσιμη ανάπτυξη

Οικοσύστημα Καϊάφα – Κυπαρισσιακός Κόλπος και βιώσιμη ανάπτυξη

Διήμερο συνέδριο με θέμα «Οικοσύστημα Καϊάφα-Κυπαρισσιακός κόλπος και Βιώσιμη ανάπτυξη» διοργανώνει αύριο Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου ο Δήμος Ζαχάρως σε συνεργασία με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Ολυμπία» στη λίμνη Καϊάφα με ώρα έναρξης 11 π.μ. Εισηγητές θα είναι ο δήμαρχος Ζαχάρως Δρ Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος,  ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί και ειδικοί επιστήμονες.

Κεντρικό άξονα του Συνεδρίου αποτελεί η εισήγηση του Δημάρχου Ζαχάρως για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου στην τοπική κοινωνία, στην ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν διεξοδικά:

 1. Πώς εκμηδενίζεται η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη με τον ορισμό της αρτιότητας των οικοπέδων στα 20 στρέμματα.
 2. Πώς αποδυναμώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας, του Επικούρειου Απόλλωνα και πώς εκμηδενίζεται κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του Καϊάφα ως κεντρικό σημείο αναφοράς για τον ιαματικό τουρισμό.
 3. Πώς κλείνει ο δρόμος για την εγκατάσταση νέων, κερδοφόρων καλλιεργειών ή σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Χατζηγεωργίου με θέμα «Δικαστική προστασία της βιοποικιλότητας», του αρεοπαγίτη Γεωργίου Παπαγεωργίου με θέμα «Η προστασία των υδάτων από τη σκοπιά του Ενωσιακού Δικαίου», της Προϊσταμένης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου Βαρβάρας Μπουκουβάλα.  Με θέμα «Η εφαρμογή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ για τη διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών στην νομολογία του ΣτΕ και του ΔΕΕ» θα μιλήσει ο  κ.Γεώργιος Γεωργόπουλος, δικαστικός πληρεξούσιος ΝΣΚ. Ο κ.Νικήτας Βέλιας  (Ειρηνοδίκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Οικονομικών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) θα εισηγηθεί το ζήτημα «Η προστασία του Περιβάλλοντος κατά την ΕΣΔΑ», ενώ η εισήγηση του κ.Απόστολου Πόντα (δικηγόρου Αθηνών) έχει αντικείμενο  «Οι διεθνείς επενδυτές και η βιώσιμη ανάπτυξη ως κοινωνικό αγαθό».

Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, την Κυριακή 12.6.2022 εισηγήσεις θα κάνουν οι Παναγιώτης Γαλάνης (Δικηγόρος ΜΔΕ Δικαίου Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και της Ενέργειας) «Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το ενωσιακό και εθνικό Δίκαιο», Νίκος Αλεξανδρόπουλος  (Αρχιτέκτονας- πολεοδόμος) «Παραβάσεις και Παραλήψεις κατά την εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της Εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού». Ακολούθως ο κ.Βασίλης Ταουξής  (Δικηγόρος, επ. Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων) θα εισηγηθεί το ζήτημα «Η προστασία του περιβάλλοντος στα ποινικά και διοικητικά Δικαστήρια», ενώ η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα θα αναπτύξει το ζήτημα  «Ταύτιση των δικαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον με τις επιλογές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.6.2022 (11.00-17.30),

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙΑΦΑ

11.00 Κήρυξη Έναρξης Συνεδρίου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΕΝΙΩΤΗ (Εφέτης και Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων)

11.00-11.30  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ (Εφέτης ΔΔ και Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ (Δικηγόρος Πειραιά και Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΟΥΣΗ (Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δήμου Αθηναίων)

1η  ΣΥΝΕΔΡΙΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 11.6.2022) 11.30-14.30

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΡΕΝΗΣ (Πρόεδρος Εφετών), ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (Δικηγόρος, Αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ(Δήμαρχος Ζαχάρως) «Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού – Ένα διαρκές ΕΜΠΟΔΙΟ σε βάρος τηςτοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης, και της οικονομίας»
 • ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ(Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου) «Δικαστική Προστασία της βιοποικιλότητας»
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(Αρεοπαγίτης) «Η προστασία των υδάτων από τη σκοπιά του Ενωσιακού Δικαίου»

ΔΙΑΛΕΙΜΑ (14.30-15.30) coffeebreak-snacks

2η  ΣΥΝΕΔΡΙΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 11.6.2022) 15.30-17ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ:

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΦΑΚΗ (Πρόεδρος Εφετών ΔΔ), ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΒΕΡΓΩΝΗΣ (Εισαγγελέας Εφετών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

 • ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ(Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ, Προϊσταμένη Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου) «Η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων: το παράδειγμα της λίμνης Καϊάφα»
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ(Δικαστικός Πληρεξούσιος ΝΣΚ) «Η εφαρμογή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ για τη διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών στην νομολογία του ΣτΕ και του ΔΕΕ»
 • ΝΙΚΗΤΑΣ ΒΕΛΙΑΣ(Ειρηνοδίκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Οικονομικών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) «Η προστασία του Περιβάλλοντος κατά την ΕΣΔΑ»
 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΝΤΑΣ(Δικηγόρος Αθηνών) «Οι διεθνείς επενδυτές και η βιώσιμη ανάπτυξη ως κοινωνικό αγαθό»

21.00 ΔΕΙΠΝΟ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ-ΣΥΝΕΔΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.6.2022 (11.00- 14.30)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΔΗΣ (Πρόεδρος Εφετών), ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αντεισαγγελέας Εφετών, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου), ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Δικηγόρος, Διαχειριστής Εταίρος KYROS LAW OFFICES Πρόεδρος Ελλήνων Επενδυτών)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ(Δικηγόρος ΜΔΕ Δικαίου Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και της Ενέργειας) «Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το ενωσιακό και εθνικό Δίκαιο»
 • ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ(Αρχιτέκτονας- πολεοδόμος) «Παραβάσεις και Παραλήψεις κατά την εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της Εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού»
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΟΥΞΗΣ(Δικηγόρος, επ. Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων) «Η προστασία του περιβάλλοντος στα ποινικά και διοικητικά Δικαστήρια»
 • ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΟΥΠΑ(Δικηγόρος) «Ταύτιση των δικαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον με τις επιλογές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Γιάννης Παναγόπουλος, Δικαστικός Επιμελητής τηλ.6932400111

Δυνατή η παρακολούθηση του συνεδρίου live από τον ιστότοπο του Δήμου:

fb Δήμος Ζαχάρως