ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Στον δρόμο του… Υμηττού για τον Κυπαρισσιακό!

Στον δρόμο του… Υμηττού για τον Κυπαρισσιακό!

Για νομικό «πόλεμο» με προσφυγή έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζεται ο δήμος Ζαχάρως,
προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.

Η δημοσίευση των χαρτών και το εκτενές ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» για τις προβλεπόμενες χρήσεις, έχει επιφέρει προβληματισμό και αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή αλλά και από τους πολίτες, ειδικά στο ζήτημα του ορίου αρτιότητας στη δόμηση, που πήγε από τα 10 στα 20 στρέμματα, και στο τι μέλλει γενέσθαι με τον οικισμό του Αγίου Νικολάου.

Προχθές το απόγευμα η δημοτική αρχή διοργάνωσε ενημερωτική συζήτηση στο αμφιθέατρο του δημοτικού σχολείου Ζαχάρως, προκειμένου να αναλυθούν όλες οι παράμετροι του Προεδρικού Διατάγματος και πώς
θα πρέπει να κινηθούν εφεξής οι πολίτες για να αποτρέψουν δυσάρεστες επιπτώσεις.

Ο συνταγματολόγος και δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου ανέλυσε λεπτομερώς την υπόθεση και τόνισε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, επικαλούμενος την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού ύστερα από σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και ζήτησε από τους κατοίκους να συμβουλευτούν τους μηχανικούς για να έχουν πλήρη εικόνα της ζώνης στην οποία είναι οι κατοικίες τους.

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι δυνατή η ανατροπή του διατάγματος, διότι στην περίπτωση του ΠΔ του Υμηττού φτάσαμε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να πάρουμε απάντηση ότι πράγματι ότιαντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο. Προφανώς και ο Κυπαρισσιακός χρήζει αυξημένης προστασίας διότι είναι ευαίσθητο οικοσύστημα, όμως η απόσταση ανάμεσα στην αναγκαιότητα θωράκισης της περιοχής ως τη δέσμευση περιουσιών είναι τεράστια», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, χαρακτήρισε έκτρωμα το Προεδρικό Διάταγμα, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για να το ακυρώσει ή να κερδίσουν οι θιγόμενοι κάτοικοι αποζημίωση.

«Συγκεντρωθήκαμε για άλλη μια φορά για να διαμαρτυρηθούμε για το έκτρωμα της παραλίας μας, το περίφημο ΠΔ και περισσότερο να το χειριστούμε νομικά το θέμα. Έχουμε απευθυνθεί σε νομικά γραφεία για το πώς πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις και να κερδίσουν οι θιγόμενοι κάτοικοι είτε αποζημιώσεις είτε την άρση του Προεδρικού Διατάγματος. Θα το παλέψουμε κι ό,τι μπορέσουμε. Υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση αλλά έχει ήδη υπογραφεί το Διάταγμα και θα αγωνιστούμε για την ακύρωσή του», δήλωσε ο δήμαρχος Ζαχάρως.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια Ο τεχνικός σύμβουλος του δήμου, Γιώργος Μητρόπουλος, υπογράμμισε
τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης των κατοίκων για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει και ποιες μορφές δράσης πρέπει να ακολουθηθούν.

«Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το Προεδρικό Διάταγμα και η επιμονή κάποιων να δημιουργήσουν σοβαρά αναχώματα στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει σεβαστεί το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια και το παραδίδει σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται, θαυμάσια και με υπεύθυνους ανθρώπους που αγαπάνε τη φύση και την πατρίδα τους. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για να αντιληφθούν όλοι τι συμβαίνει και να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Η Δικηγόρος Αμαλιάδος και συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, Κλεονίκη Γκουβίτσα, όταν ερωτήθηκε δήλωσε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς Το δίμηνο έχει ήδη ξεκινήσει και λήγει στις 11 Δεκεμβρίου του 2018. «Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν ώστε να διεκδικήσουν αυτά που ο νόμος ορίζει. Οι εν λόγω διεκδικήσεις, οι οποίες είναι εύλογες και δίκαιες για τους πολίτες, δεν αφορούν απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, αλλά αποζημίωση των περιορισμών των ιδιοκτησιών τους και απαιτούν γρήγορες και εξειδικευμένες κινήσεις», τόνισε.

«Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, θα οδηγήσει σε απόλυτους περιορισμούς κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, καθώς και σε απόλυτους και μερικούς περιορισμούς της προσωπικής ιδιοκτησίας, και βασίζεται σε ανύπαρκτες περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες που αφορούν άλλες (παράπλευρες) περιοχές. Με τους τρόπους αυτούς, η περιουσία περιορίζεται σημαντικά με αποτέλεσμα τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι να επιβάλλεται να στραφούν κατά του εν λόγω διατάγματος με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο δήμος Ζαχάρως.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας ότι «το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντικοινωνικό και ανθρωποκτόνο», ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Κουτσούκος, και το στέλεχος της ΝΔ, Θεόδ. Βλαγκούλης, Οι βουλευτές μάλιστα, δηλώνοντας ότι θα είναι στο πλευρό του νομού για οτιδήποτε χρειαστεί. Επίσης δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν, από τους αρμόδιους Εισαγγελείς, οι ποινικές ευθύνες για όλα τα λάθη και τις αβλεψίες που έλαβαν χώρα και προχώρησε το εν λόγω Π.Δ. με τρομερές ελλείψεις, όπως αυτές ορίζονται στο νόμο.

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από πολίτες και εκπροσώπους φορέων. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο τετράκις εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πύργου Παν. Μπόμπορης και ΑΝδρ. Αγγελακοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως, Ν. Λαμπρόπουλος, Τ. Λαμπρόπουλος, Αθ. Γαλάνη και Π.  Γκόγκας, η δικηγόρος Κλ. Γκουβίτσα, πλήθος δημοτικών συμβούλων και τοπικών προέδρων, κ.ά.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος