ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμο Ζαχάρως

Ξεκίνησε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμο Ζαχάρως

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα του Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής «Μαθαίνω να Οδηγώ στην Πόλη μου με Ασφάλεια», το οποίο παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024  από τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας και Δημοτικό Σύμβουλο, Αριστείδη Λαλιώτη.

Το διαδραστικό πρόγραμμα απευθύνεται  στους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης των Δημοτικών  Σχολείων Ζαχάρως, Φιγαλείας, Γιαννιτσοχωρίου και Κακοβάτου. Χωρίζεται σε δύο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό. Θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί με ολιγομελές τμήμα, έως δέκα μαθητών, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Η δράση αυτή στηρίζεται στον οδηγό Κυκλοφοριακής Αγωγής 2024 του Δήμου Ζαχάρως που έχει μελετηθεί και συνταχθεί από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας του Δήμου, Αριστείδη Λαλιώτη. 

Το θεωρητικό μέρος πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο  χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως και περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή με ειδικές οδικές σημάνσεις και τις βασικές κατευθύνσεις που χρειάζονται τα παιδιά για την εξοικείωση τους με την οδική κυκλοφορία. Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει πορεία με ποδήλατο, με όλα τα συνοδευτικά μέτρα ασφαλείας από τον Δήμο και την Αστυνομία, ώστε να εφαρμόζονται στο μέγιστο οι γνώσεις που έχουν κατακτήσει οι μικροί οδηγοί. Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται και να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2625-360301,  στο e-mail   me.asfalia@gmail.com,  καθώς και στις Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολείων του Δήμου Ζαχάρως. 

Για την έναρξη της Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ανέφερε:

 

«Αναλάβαμε, με την εντολή των πολιτών, τη διοίκηση του Δήμου Ζαχάρως, όχι για να κάνουμε μια τυπική διαχείριση αλλά για να συνδέσουμε την παρουσία μας με μεγάλες τομές και αλλαγές, και ταυτόχρονα με μικρές και αυτονόητες κινήσεις. Σήμερα, με μεγάλη χαρά, παρουσιάζουμε στην πράξη το πρόγραμμα «Μαθαίνω να Οδηγώ στην Πόλη μου με Ασφάλεια».  Χρειάστηκε η αγαστή συνεργασία των Διευθύνσεων των Δημοτικών Σχολείων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της  Διεύθυνσης Τροχαίας Ηλείας, του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως, των Αντιδημάρχων και των υπηρεσιών του Δήμου, των εθελοντών μας,  του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ζαχάρως, Παναγιώτη Γκόγκα, του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Καψή, του Εντεταλμένου Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας και του Δημοτικού Συμβούλου, Αριστείδη Λαλιώτη, ο οποίος συνέταξε τον οδηγό του προγράμματος και προΐσταται της συγκεκριμένης δράσης, και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.  

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση και  αρχίζει από σήμερα.

Ξεκινάμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία του Δήμου μας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι διαδραστική και έχει αγκαλιαστεί από τα παιδιά.  Έχουμε στόχο να γίνει συνείδηση σε όλους η ασφάλεια του μαθητή στο δρόμο προς το σχολείο αλλά και από το σχολείο προς το σπίτι του.

Είναι άδικο να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Μέσα από αυτό το αυτονόητο βήμα, βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι, ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα που οδηγούν σε οικογενειακές τραγωδίες, άδικα και αναίτια. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέπτης μας στο μέλλον. Πρωτίστως αυτά οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά όλους για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού. 

Θα συνεχίσω να το λέω όπου μου δύνεται η ευκαιρία. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».