ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως

Συνεδρίασε την Τρίτη 2 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2023 και με θέμα την ετοιμότητα του δήμου και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του τόπου από δασικές πυρκαγιές, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστου Βλάχου.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Αλεξανδρόπουλος. Παρόντες ήταν ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας Κ. Μπαλκάμος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Π.Υ) νομού Ηλείας Β. Σολδάτος, ο Διοικητής Π.Υ Πύργου Γ. Κωνσταντακόπουλος, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Κ. Δρακόπουλος και ο Δασάρχης Ολυμπίας Β. Γιακουμής. Μετά τις τοποθετήσεις των διοικητικών στελεχών των Π.Υ του νομού Ηλείας, το λόγο έλαβαν οι παρόντες Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζαχάρως, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ελλείψεις που παρατηρούν στις κοινότητες που διοικούν, θέτοντας τα αιτήματά τους. Ο λόγος για τους προέδρους Νεοχωρίου Α. Αγραπηδά, Λεπρέου Π. Ζαχαρόπουλο, Σχίνων Σ. Καπετοπούλου, Χρυσοχωρίου Ε. Καραθανάση, Ανηλίου Π. Κατερίνη, Φιγαλείας Α. Κοκκίνη, Κακοβάτου Π. Κουρούβανη, Νέας Φιγαλείας Ν. Κουτσόπουλο, Μηλέας Χ. Μάντεση, Ροδινών Σ. Νικολακόπουλο, Μακίστου Ε. Πόθο, Περιβολιών Ι. Πολύδωρο, Αρήνης Ν. Πρασσά και Καλίδονας Χ. Χριστόπουλο. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Α. Χουλιάρας, Επιχειρησιακό Στέλεχος Πολιτικής Προστασίας και Συνεργάτης Δήμου Ζαχαρως, ο Χ. Μάντεσης, εκπρόσωπος της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας, ο Ν. Μπολιάρης, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ι. Σπηλιόπουλος και Ι. Παπαλεξόπουλος.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πρόληψης, ειδικά φέτος που προβλέπεται ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Η συντήρηση των πυροφυλακίων του δήμου, η εναέρια επιτήρηση με drone, η πυροπροστασία στην περιοχή της Νέδας, ο καθαρισμός του Καϊάφα και ο καθαρισμός των οικοπέδων που θεωρούνται επικίνδυνα λόγω της μεγάλης βλάστησης βρέθηκαν στο επίκεντρο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φαράγγι της Νέδας. Ο Δήμαρχος Ζαχάρως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννόπουλο με στόχο να γίνει σύσκεψη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου. Επίσης, ο κ. Αλεξανδρόπουλος περιέγραψε στους συμμετέχοντες την υποδομή των σημείων υδροληψίας για τα εναέρια και επίγεια μέσα τα οποία καλύπτουν επαρκώς το έδαφος του δήμου και οφείλονται στις ενέργειες που συνέβησαν την παρελθούσα τριετία όπου προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας διετέλεσε ο Αντιδήμαρχος Φώτης Καλογερόπουλος, ενώ στο εξής ο Χρήστος Βλάχος, με τη δικη του εμπειρία, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς ως νυν Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως τόνισε τη σημασία της ευθύνης που διακατέχει τη Δημοτική Αρχή και κάθε στέλεχος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, οι οποίοι ενεργούν για την προστασία του τόπου και οφείλουν να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, αλλά επίσης επεσήμανε την ατομική ευθύνη των δημοτών, ιδίως όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Ο κ. Μπαλκάμος ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος είναι η κατάλληλη προετοιμασία και η πρόληψη των πυρκαγιών και έπειτα η αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, επισημαίνοντας ότι απεύχεται την αρωγή σε τέτοιες περιπτώσεις.